Hva er egentlig FPV-racing?

Delt av Frederik Strindberg den

Droneflyging er så mangt, men FPV racing er noe helt spesielt.

Sjekk videoene først

Freestyle racing fra Mattystuntz på Youtube
FPV race i Tyskland av Matt FPV på Youtube

FPV = First person view. I prinsippet blir det som å være en pilot i en bitteliten drone (ofte kalt quad eller quadracer) med fire propeller som har ulike egenskaper og kan kjøres i ulike hastigheter. Du tar på deg brillene og forsvinner inn i en verden der du kan fly - jepp, det føles litt som å fly. 

Hvordan kommer du i gang?
Først må du lære å fly drone og øve til det sitter godt i fingrene. Start med billige små droner som kan flys inne - spesielt de med beskyttelse rundt propellene, slik at du ikke skader deg selv, leiligheten din eller andre. Du kan også se mange Youtube videoer og du får gode tips, men det er å øve selv som gir resultater. Glem forresten det som kalles "headless mode" som mange droner skryter av å ha. Da flyr dronen den veien du vil uansett dens retningsorientering og det er jo kjekt, men skal du lære noe, er det en dum bjørnetjeneste. Eventuelt kan du bruke funksjonen til du klarer å holde dronen stabil i luften og vet hva som skjer når du dytter på kontrollens spaker i ulike retninger. For mer avansert flyving senere når du føler at kontrollene sitter, er det svært anbefalt å fly med en simulator og en skikkelig kontroller. Det ligner veldig på flyving ute, så du lærer enormt mye uten at alle kræsjene koster noe som helst. (ja du kommer til å kræsje mye). 

Hva koster det?
Du kan komme i gang med en enkel drone fra kr 400 og faktisk ha det kult ganske lenge. Furibee eller GoolRc T36 - samt den enda mindre Eachine E012 er minidroner du kan ha med deg overalt og øve. Ta gjerne med noen ekstra batterier, så kan du holde på lenge. Vil du ha en som er litt raskere, kan du se på Eachine E011 / krigerdronen som ser litt sånn "lego" ut i utformingen. La deg ikke lure av det lekne utseendet - denne er skikkelig kjapp og du bør ha litt ekstra plass inne for å fly i raskeste modus med denne.

Kan du fly hvor som helst?
Nei! Det finnes et strengt regelverk på hvordan slike droner skal håndteres, da de kan volde stor skade på personer og materielle ting. De raskeste flyr langt over 100km/t og da må slike race foregå i kontrollerte omgivelser. Luftfartstilsynet har skrevet mye om hva som kreves på disse sidene: Dronelek. 

På grunn av dette regelverket og fordi det gjerne tar litt tid før du blir god, ønsker WeR1 primært å promotere lekedroner som du kan lære med. De koster lite, skader sjelden noe/noen og har de samme funksjonene som de de virkelig raske. Når du kan fly en sånn rundt lamper, bord, under stoler, gjennom ringer etc inne, kan du se på dyrere løsninger om du fortsatt synes det er moro.

En sterkt økende sport:
Flere har antydet at FPV racing kan bli morgendagens Formel 1. I Dubai finnes en enorm bane og det har allerede vært kjørt flere race i Norge - blant annet på Telenor Arena. I prinsippet kan hvem som helst delta og de krav som logisk stiller seg til å fly, er øyne, koordinasjon, fokus og sunt folkevett slik at du kan forholde deg til noen nødvendige regler. 

Bli med oss og fly drone da vel
Event er allerede i planlegging - mulig i oktober/november. Så det er bare å begynne å øve :) 

*vi sees*


Del dette innleggetNytt innlegg →


0 kommentarer

Skriv kommentar

Merk: kommentarer må godkjennes før de publiseres