Lære mer om droner?

Delt av Frederik Strindberg den

Her er litt om teknologi, egenskaper og regler du må kjenne til

Før hadde helikoptre og droner færre funksjoner og var noe enklere å fly, men samtidig litt vanskeligere (og absolutt kjedeligere) - jeg skal forklare:

Dronene man fikk kjøpt for få år siden, måtte du stort sett holde stikken fast og balansere deg fram til å holde en bestemt høyde. Dette slipper du i dag da man ofte kan slippe alt og dronen holder seg der. Det var også ikke mulig å snu rundt egen akse eller gjøre såkalte «360 flips» eller be dronen komme tilbake av seg selv bare ved å trykke på en knapp. Disse er nå funksjoner som er ganske vanlige. Har dronen GPS i tillegg, kan den stå helt stille i luften og holde seg der tross en del vind, samt noen kan følge etter deg og filme deg imens du tenker på andre ting. Mye moro altså.

Hvordan en drone oppfører seg, kommer mye an på hvordan du behandler stikkene på din kontroller, men også hvor mye hjelp du får av teknologi. Noen ganger vil man ha hjelp og andre ganger vil du helst være fri. Vi kan se på noen uttrykk og forklaringer.  

Angle / stabilisation / horizon / self level mode:
Mange navn som skal forklare at dronen selv retter seg opp av seg selv om du slipper stikkene. Det kan være meget praktisk for droner som skal filme lange pene sekvenser i fjellheimen eller andre steder. Det er også fint når du holder på å lære å fly.

Acro / rate / manual mode:
Det er denne alle som flyr FPV i race bruker og muligens den du bør bruke mest når du opplever å ha litt kontroll selv. De små minidronene har ikke denne funksjonen ut av boksen, men noen modifiserer litt slik at de kan ha det likevel. Du kan da gjøre flips og fly i alle mulige retninger uten at dronen retter seg selv opp – det må du selv ordne. Det er en del vanskeligere, men når du får det til er det helt fantastisk og du behøver ikke kjempe med dronen. Det er også anbefalt av mange å begynne med denne modusen, da det lærer deg mye om hvordan dronen oppfører seg veldig kjapt. Samtidig, er du nybegynner vil du antakelig kræsje så ofte at det ikke er å anbefale med mindre du har ubegrensede midler å bruke på sporten. 

In  line of sight og FPV
Den første er rett og slett at du til enhver tid kan se dronen foran deg og vet hvor den er i forhold til omgivelsene. FPV er med briller på og du ser kun det den ser. Da bør du enten være langt fra folk eller ha med deg noen - eller fly inne.

Luftfartstilsynet: Huh – hva har de med saken å gjøre?
Ganske mye egentlig. Når du flyr smådroner inne og ute bare noen få meter over bakken, er ikke dette viktig, men mange droner kan fly høyt, raskt og de kan volde stor skade på både levende vesener og ting. Mange droner har også kamera og da blir det også et emne med personvern overfor folk som ikke har godkjent at du filmer dem. Slikt vil man ikke ha og da blir det fort laget regelverk som er både bra, men også til tider volder noe hodebry for nykommere til sporten.

Dronelek er en nettside under Luftfartstilsynet hvor du kan få mye bra innsikt i hva som er greit og ikke. Generelt kan du likevel forholde deg til at smådroner er greit uansett da de kun kan fly noen meter fra deg, de har lav fart og veier nesten ingenting. Droner som skal flys ute kan du gjerne fly alene dersom du er minst 150 meter fra folk, bygninger og trafikk, men det er kun «in line of sight» og maks 120 meter over bakken. Flyr du FPV, skal du også ha med deg en «spotter» som er en kamerat som kan følge med på dronen når du flyr.

Vil du lære mer, kan du se på Luftfartstilsynets sider om blant annet kurs og eksamen som dronepilot på flere nivåer.

Dyrke interessen videre?
Det er flere Facebook grupper som er aktive og deler enormt mye kult og nyttig av informasjon. Gruppene er meget flinke til å dele av kunnskap og er generelt et svært trivelig og inkluderende miljø. Spør gjerne om medlemskap i en av disse; 

FPV Norway
Rotorklubben
Norske droner
Dronebyggerne
RC/FPV Salg/bytte

Håper du fant dette informativt og at du er mer interessert i en flytur nå enn for noen minutter siden :)


PS - Dersom noe her er direkte feil eller dumt forklart, setter vi enormt pris på tilbakemeldinger om dette.


Del dette innlegget← Gammelt innlegg Nytt innlegg →


0 kommentarer

Skriv kommentar

Merk: kommentarer må godkjennes før de publiseres